4 funktioner med Flash-baserad lagring

Alla IT-miljöer behöver någon form av datalagring och om det är någonting alla lagringsadministratörer har på sina önskelistor är det väl mer prestanda. Medan man traditionellt sett mest har pratat lagringsvolym ställer dagens virtuella datacenters helt andra krav på lagringssystemen. Lösningar till problemet finns men är oftast mycket dyra.

GPVM


Flash är hett i branschen just nu men på grund av det höga priset har flash-baserad lagring mest använts, i mindre kvantiteter, som cache för att öka prestandan hos traditionella hårddiskar. Flera leverantörer levererar så kallade All-flash-system men på grund av den höga kostnaden används dessa enbart för isolerade, extremt prestandakrävande tillämpningar. 

Det har dykt upp många uppstickare på marknaden de senaste åren som utmanar de stora, ledande aktörerna inom storage. En av innovatörerna – Tintri – erbjuder faktiskt något så motsägelsefullt som flash-baserad lagring till överkomligt pris. Hur hänger det ihop?

1. Smart lagring

Tintri levererar ”smarta” storage appliances för virtuella miljöer och deras produkt VMstore är unik på flera sätt. VMstore finns i tre olika modeller och ger en oöverträffad VM-densitet per rack unit. Filsystemet är objektbaserat vilket gör varje appliance till en enda stor datastore. Installationsförfarandet är så enkelt att det näst intill kan jämföras med att sparka igång en internet-router eller ett hemma-NAS. Dessutom kräver VMstore i princip ingen administration alls utan det webbaserade admin-gränssnittet finns istället där för att ge dig en överblick över dina virtuella maskiner som få konkurrenter ens kommer i närheten av. För varje enskild VM ser du om eventuell latency härstammar från hypervisorn, nätverket eller från disksystemet. Det gör systemet genom att vara ”VM-aware” dvs det kommunicerar med din virtuella miljö och vet hur dina VMar mår.

2. Hybrid lagring

I grunden är VMstore ett så kallat hybridsystem som innehåller både flash-disk och traditionell SATA-disk. Vid det här laget börjar många rynka på näsan och tänka ”tiering” men inget kan vara mer fel. Traditionella tiering-lösningar är policybaserade och flyttar batchvis data mellan olika typer av disk. När ett block uppfyller kriteriet att det är mer eller mindre viktigt, schemaläggs ett flyttjobb upp eller ner i disklagren vid en speciell tidpunkt. Systemet kan inte göra detta i realtid utan att påverka den totala prestandan i systemet som primärt är till för dina applikationer.

3. Prestanda från flash-kapacitet från disk

För det första, Tintri VMstore är ett system vars filsystem är byggt för flash, vilket betyder att 100% av alla skrivoperationer och i genomsnitt 99% av all I/O (läs och skriv) görs till flash. Systemet får alltså all sin prestanda från flash medan de traditionella roterande diskarna i systemet enbart finns där för att ge kapacitet. 

Med kapacitet menar vi den stora mängden data som måste lagras, men som nödvändigtvis kanske inte används. Att lagra allt detta data i flash (som i ett All-flash-system) hade varit alldeles för kostsamt och där kommer SATA-diskarna in i bilden.

4. The Active Working Set - trollspöt i cyllinderhatten

I Tintri-lösningen finns en funktion kallad ”The working set analyzer”. Den går igenom allt inkommande data i realtid och bedömer om det är varmt eller kallt, aktivt eller inaktivt. Det här utförs på blocknivå där blocken är 8 KB, vilket är riktigt små block jämfört med andra AST-lösningar (Automated Storage Tiering) där blockstorleken oftast är 512 KB, 2MB eller ännu större. 

Eftersom filsystemet är objektbaserat kan data finnas på flash/SSD eller hårddisk/SATA eller faktiskt på båda två. Det här kallas för ”Dirty”, ”Evicted” eller ”Clean”. Det sistnämnda är att föredra och också det vanligaste med data på båda disktyperna samtidigt. Endast riktigt, riktigt kallt data finns enbart på SATA-disk vilket är en jätteskillnad mot AST-lösningar där majoriteten av allt data kommer finnas i det långsamma disklagret.

För att bedöma vilket data som används eller inte används metoden LFU (Last Frequently Used). De flesta andra system använder metoden LRU (Last Recently Used) vilken ibland kan misstolka exempelvis virusskanningar eller Storage vMotion som att det berörda datat ska vara aktivt och därmed triggar en flytt till ett högre disklager.

Sammanfattning

Kort sagt, med Tintri VMstore får du ett system som agerar som ett All-flash-system med alla dess prestandafördelar, men som fortfarande har säkerheten från ett tradtionellt system med kapacitetsdisk för inaktiva data.

I kombination med riktigt enkel installation och i princip ingen administration är det här ett system som dramatiskt kan hjälpa till att sänka totalkostnaden för ett företags lagring. 

Jämför gärna med konkurrenter på marknaden, men är du IT-ansvarig eller administratör och vill ha en prestanda som gör verksamheten nöjd och dessutom vill slippa spendera dagarna med att skapa, radera eller ändra storlek på volymer och Lunar, då ska du titta närmare på Tintre VMstore.

Följ våran teknikblogg för fler artiklar som denna.

Publicerad av Anders Andersson på 2015-07-09 13:43

Anders Andersson är specialist inom virtualisering och datalagring med många 10.000-tals branschtimmar på nacken med att hjälpa företag få koll på sin IT-miljö.

Hitta Anders Andersson på:

Kategorier: IT-infrastruktur

e-Guide: 10 tips när du ska byta datalagring