Drömmen om bästa lagringssystemet enligt IT-experten

Det finns väl inget hörn av IT-miljön som är så teknikfixerat som lagringssystemet. Det är iops hit och antal spindlar dit, volymer här och LUNar där. Och hur är det nu på protokollfronten? Är NFS verkligen bättre än iSCSI eller är det FCP som gäller för riktigt stora pojkar? Och vilka diskhastigheter och storlekar gäller den här månaden? 

Tintri.solidpark-643671-edited


Men hur ser då det perfekta lagringssystemet ut egentligen? 

Prestanda är viktigt, det måste ju gå undan. Det är bäst att ta i ordentligt när vi dimensionerar systemet så att vi klarar oss de närmaste tre åren.  

Tiering ropar någon! Det är ju ett hett ord i branschen och självklart måste vi också kunna erbjuda lagring i flera hastigheter och till olika pris. Kunderna/användarna måste ju få möjligheten att välja mellan lågt pris eller prestanda. Eller? 

Skalbarhet kanske? Ja, det är klart, om lösningen inte håller måttet, trots att vi har överdimensionerat, så måste vi ju kunna bygga ut systemet på nåt smart sätt. Utan att vi stör driften i övrigt. När är nästa servicefönster, förresten? 

Enkel installation. Det är ju trots allt rätt mycket komponenter i ett lagringssystem. Controllers och disklådor ska kopplas ihop med dubbla vägar och sen ska alla lådorna (fler diskar ger ju mer iops) strömsättas. Med dubbla strömkablage! Och sen måste vi ju fixa nät förstås! 

Minimal konfiguration. Design och optimering av lagringssystemet måste vara enkelt. Hur många aggregat, volymer, LUNar får vi ihop utan att tappa alltför mycket utrymme. En hel del försvinner ju till paritets- och spare-diskar också. Och hur många datastores vill den virtuella miljön ha.  

QoS. Tänk om servertrafiken stör lagringstrafiken eller vice versa? Det här behöver vi ju kunna styra på något sätt. Förresten, fanns det inte någon regel om att inte köra för många virtuella maskiner per datastore? Och om en applikation går hårt, hur vet vi att den inte påverkar våra andra applikationer? 

Simpel men kraftfull programvara för administration. Du ska inte behöva vara professor för att ratta din lagring. Ett intuitivt gränssnitt gör att fler kan hjälpa till med dagliga sysslor och systemet blir mindre sårbart. Ännu bättre om systemet talar om hur det mår. 

Deduplicering, komprimering, replikering och kryptering. Många –ing blir det när det gäller storage. De flesta moderna lagringssystemen på marknaden har anammat dessa tekniker. Vi vill ju att vårt data ska ta så liten plats på disk som möjligt. Samtidigt ska det kunna säkras via kryptering eller speglas till andra sajter.  

Snapshots och backup – Mekanismer för versionshantering och katastrofsäkring av allt ditt data. 

Plugins och APIer underlättar kommunikationen till och från ditt system. Det kanske till och med kan prata med systemen i de andra hörnen av IT-miljön och be dem att hjälpas åt med olika saker.  

Låter det rörigt? Med traditionella lagringssystem är vardagen ofta en ganska stor höna men det finns moderna, innovativa motsvarigheter som gör den till en fjäder. Vill du veta hur? 

Alla de markerade egenskaperna ovan finns faktiskt samlade i en 4U-låda.  

Det står Tintri på den… 

För mer inspiration, läs e-boken: "Så optimerar du ditt virtuella datacenter".

 

Publicerad av Anders Andersson på 2015-06-14 23:20

Anders Andersson är specialist inom virtualisering och datalagring med många 10.000-tals branschtimmar på nacken med att hjälpa företag få koll på sin IT-miljö.

Hitta Anders Andersson på:

Kategorier: IT-infrastruktur

Gratis e-Bok: Så optimerar du ditt virtuella datacenter