Optimerad teknik i datahallen är mer än bara prestanda

Som teknisk chef ställs man dagligen för frågan om optimal prestanda utifrån flera perspektiv men vad är egentligen optimal prestanda? Är det hur snabbt en server kan svara på ett webbanrop eller hur många Terabyte det får plats i en disklåda eller hur effektivt vi människor tar till oss ny teknik och nyttjar befintliga IT-investeringar till så låg peng som möjligt?

solidpark_Optimerad_teknik__prestanda_-184005-edited


Enklare användargränssnitt har skapat vinnare

Flera av oss som jobbat nära med tekniken de senaste 20 åren har med viss avundsjuka sett hur snabbt en del tekniker och system kan slå igenom till slutanvändare utan någon som helst systemutbildning eller nattläsning av tjocka komplicerade manualer.

Jag tänker mig t.ex. Iphone men även Facebook och Instagram som var tidigt ute men och så långt jag kan tänka efter så känner jag ingen som genomgått någon form av utbildning eller längre läsning av en manual för att förstå systemen. Dvs vikten av dessa systems framgångar har legat på slutanvändarens förmåga att tolka och förstå vad man skall göra med informationen man har framför sig på skärmen. Min mamma kunde för 5 år sedan bara skicka ett sms om hon först fick ett själv, därför att efter hon läst SMS:et kom valet på upp på telefonen ”Svara? Ja/Nej”. Att skicka ett nytt till någon var för komplicerat trots flertalet upprepade ”mini kurser” från mig och då hade jag inte nämnt ordet MMS ännu till henne.

Idag 5 år senare kan jag se 2 glada pensionärer sittande hemma i sitt hus med varsin Iphone och som 2 ungdomar fullt upptagna med att läsa inlägg och uppdatera status på Facebook. Förutom detta så åker det upp både bilder och filmer och emellanåt ett och annat SMS meddelande med media innehåll som meddelar hur bra de har de i Spanien på sin semester (jo, 40-talisterna vet hur man tar tillvara sin tid som pensionär).

Hänger tekniska system med i tävlingen?

Med detta som bakgrund så är man milt sagt lite lätt irriterad på att många av systemen i den andra änden, dvs. det som står i datorhallen och skall administreras och underhållas av en IT tekniker, mer eller mindre fortfarande ligger 5-10 år efter vad man är van med idag som vanlig användare av t.ex. Iphone eller Facebook. Vi har länge vant oss med tanken att det krävs specialisttekniker med flera fina och dyra utbildningar och certifieringar för att administrera, felsöka och underhålla våra system inom lagring, servrar & nätverk. Gärna kommandobaserade via någon form av CLI med en kryptisk syntax.

Men skall det verkligen behöva vara så idag?

Optimering gäller även gränssnitt och automatisering

Optimal prestanda är mer än bara MB/s, Giga-Flops och allt vad det heter. Idag vill jag påstå att all ny investering i teknik i våra egna datorhallar utgår först från användarvänligheten i gränssnitt och automatisering med följd frågan hur lite kunskap och utbildning krävs för att sätta sig in i systemet och förstå vad man skall göra. Naturligtvis finns det flera efterföljande krav och även de traditionella kraven som t.ex. hur snabbt det går.

Med det sagt så har vi det senaste året förändrat vår syn på nya system markant. Tidigare var pris/prestanda ledordet och administration, integration och underhåll var snarare en bisak än huvudsak.

VI levererar idag optimal prestanda sett ur flera perspektiv - ekonomiskt, tekniskt och användarvänlighetsmässigt (för en IT-tekniker) och hur gör vi det då?

Nya tekniklösningar ger oss försprång

Jo, med hjälp av Cisco UCS servrar kan vi snabbt och enkelt underhålla, administrera och förändra våra serverkonfigurationer i moderna grafiska gränssnitt i Cisco UCS Manager. Serverteknologi från Cisco idag är lite vad Apple och Iphone var för mobiler för ca. 7 år sedan.

När det kommer till lagring så har ärligt talat inte mycket hänt sedan SAN/NAS leverantörerna dök upp under 1990-talet. Diskutvecklingen har mer eller mindre stått stilla sedan dess och alla moderna virtualiseringsteknologier har fått släpa på disktekniker samt begränsningar som var designade för spinnande disk och fysiska servrar på 1990-talet som SCSI-LUNar och Fibre Channel.

På 90-talet var det ingen som visste vad Iphone, Virtualisering, SSD disk eller Facebook var eftersom det inte var uppfunnet. När det kommer till disk så är det lite vad de flesta av dagens leverantörer av SAN/NAS lider av eftersom de har byggt optimalt filsystem utifrån dåtidens givna ramar med spinnande disk och en fysisk server. Att i efterhand byta den grundläggande optimerade tekniken mot SSD celloptimerad teknik är lite som att byta grunden på ett gammalt hus dvs. dyrt och komplicerat och i vissa fall helt uteslutet.

Här kommer nya spelare in och vänder upp och ner på marknaden, t.ex. Tintri som från början har byggt ett objektsbaserat disksystem optimerat mot SSD och virtualisering. De har även tänkt på hur okomplicerat det borde vara att administrera och underhålla ett modernt lagringssystem, helt och hållet byggt utifrån grafiska element och nästintill noll förkunskaper om lagringssystem. Dessutom optimal SSD prestanda på under 1ms i 99% av tiden trots att detta är ett hybridsystem bestående av både SSD & SATA disk.

Sammanfattning

På Solid Park har vi tänkt oss att fler skall kunna göra mer avancerade uppgifter men till en lägre utbildning och kunskaps insats utan avkall på kvalité och prestanda. Vi tror att vi får optimerad prestanda när administratörer direkt kan ta till sig de nya systemen och lära sig dem lika fort som vi gjorde med Iphone och Facebook en gång i tiden. Kort sagt vill vi ta tillvara kreativiteten i människan genom att förenkla komplicerad IT, vem blir glad och kreativ av komplicerade gränssnitt och kommandopromptar 2015?

Läs liknanade artiklar ifrån IT-bloggen!

 

Publicerad av Thomas Spindler på 2015-08-14 14:39

Thomas är teknisk chef och senior projektledare på Solid Park med ett rejält CV inom IT-infrastruktur.

Hitta Thomas Spindler på:

Kategorier: IT-infrastruktur

Gratis e-Bok: Så optimerar du ditt virtuella datacenter