Minskad administration för lagring med Tintri VMstore

Blixtsnabb installation, minimal administration men samtidigt enklare felsökning och ökad prestanda. Det låter kanske som en utopi för de flesta, men på något sätt är väl det här ändå essensen av det vi håller på med i IT-branschen – så mycket som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Kalifornien-baserade Tintri är en relativt ung uppstickare i lagringsbranschen som lovar allt detta. 

Tintri1


Lagringssystem med prestanda

Att bygga lagringssystem med garanterad prestanda för din virtuella miljö är i princip omöjligt med traditionella disksystem baserade på befintliga lagringsprotokoll och roterande diskar. Oftast tvingas man ta i ordentligt så att man är säker på att man klarar sig inom en överskådlig framtid. En kollega till mig använde liknelsen ”Det är som att gå in i ett kolsvart rum.

Du klarar dig längre om det är ett stort rum, men till slut kommer du ändå gå in i väggen”.  Och har du ”gått in i väggen” och tvingas felsöka olika typer av ”latency” så börjar den riktiga utmaningen. Börja samla in prestandadata från lagringssystemet,nätverksswitcharna och VM-miljön och först därefter kan du göra mer eller mindre kvalificerade gissningar. Är det dessutom olika team som sköter nätverk, lagring och VM-miljö befinner du dig snart mitt uppe i ett ”blamewar” där alla skyller på alla. 

Lagring är ett område där det händer mycket just nu och Tintri är en av uppstickarna med sin lite nischade produkt. Tintri VMstore är lagringssystem utformade specifikt för virtuella miljöer och de utmaningar som finns i moderna datacenter.  

Innovativ design 

VMstore är en sk Storage Appliance som finns i tre utföranden. Hårdvaran kommer från Intel och alla tre modellerna levereras i en 4U-låda och ser till det yttre likadana ut.  

VMDensity-171366-edited

Inuti lådan använder VMstore primärt flash- och sekundärt SATA-disk för lagring och hela lådan presenteras ut som en enda datastore via NFS till din VMware- eller Red Hat-miljö eller via SMB3 till dina Hyper-V-servrar. 

När en VMstore börjar bli full skaffar man en till låda och får därmed två datastores. Det här modultänket gör att produkten skalar annorlunda jämfört med många konkurrenter där man bygger ut befintliga controllers med extra disklådor. 

VMstore använder objektlagring istället för volymer och LUNar och alla VM-diskar är separata objekt som har sina egna I/O-köer.

Värdena för antalet VMs ska tas med en nypa salt då det är beräknat för ett VDI-scenario. För server-VMs kan ett mer realistiskt värde vara hälften, eller allt däremellan. 

Hög prestanda < 1 ms 

Prestanda utlovas i form av latency under 1 ms för varje enskild VM och det uppnås genom att alla läs- och skrivoperationer görs direkt till flash. För att öka livslängden på SSD-diskarna görs också deduplicering och komprimering i realtid innan skrivning till disk. Det data som inte betecknas som aktivt puttas genom en super-duper-algoritm ner på SATA-diskarna som utgör den större delen av lagringskapaciteten. Det här gör att Tintri VMstore positionerar sig någonstans mittemellan All flash-alternativ som Pure Storage eller Netapps EF-serie, och mer traditionella lagringssystem som oftast använder SSD enbart som cache. En sådan cache gör att du får riktigt bra läsprestanda men gör marginell skillnad på skrivning till disk.  

Perfekt för mixade workloads 

Tack vare objektlagringen och de separata I/O-köerna lämpar sig VMstore särskilt väl för alla som har virtualiserat både servrar och dekstop. Traditionellt brukar man skilja dessa olika laster åt, antingen i helt separata system eller åtminstone på separata controllers, för att de inte ska störa varandra. Nu kan du med fördel blanda dessa i samma låda utan att få ångest över boot-stormar eller vid nästa patch-tillfälle. 

Installation – ”Set-and-forget” 

Installationen av en Tintri VMstore är en dröm. Anslut en nätverkskabel, logga in på konsolen och ge lådan en ip-adress. Montera den nya datastoren på dina vm-hostar och sen är det bara att åka. 

VMstore är självkonfigurerande, vilket gör att du slipper all tweaking och tuning. 

Enkelt och smart användargränssnitt 

Du administrerar din VMstore via ett webbaserat gränssnitt som är riktigt enkelt att överblicka. Framför allt får man direkt en tydlig överblick över hur systemet mår med hjälp av nyckeltal som ”flash hit ratio” och ”latency”. 

VMstore

En tio-i-topp-lista över de VMar som har det jobbigast just nu hjälper dig att hitta eventuella problem i din miljö. Snyggast av allt är dock deras visualisering av detta. I bilden nedan syns några VMar som har lite högre latency än normalt. Den liggande stapeln bredvid visar i olika färger om latency härstammar från VM-hosten, nätverket eller lagringssystemet. 

Sammanfattning

Tintri utmanar med en avancerad blandning av teknik för att uppnå hög prestanda till minsta möjliga kostnad. En lagringslösning framtagen för VM-administratörer, inte förstorage-administratörer, kan låta trivialt men att göra ett användargränssnitt som kan användas av andra än lagringsspecialister är en större utmaning än man kan tro.  

Enkel installation och administration bidrar till en låg TCO. Förmodligen är kostnaden för installation, konfiguration och administration betydligt högre än vad man vågar inse för traditionella lagringssystem. 

Minsta insteget T820 klarar upp till 750 VMs. Om man fick önska skulle det varit trevligt med en ännu mindre modell i utbudet riktad till SME-segmentet.  

Publicerad av Anders Andersson på 2015-06-24 16:38

Anders Andersson är specialist inom virtualisering och datalagring med många 10.000-tals branschtimmar på nacken med att hjälpa företag få koll på sin IT-miljö.

Hitta Anders Andersson på:

Kategorier: IT-infrastruktur

e-Guide: 10 tips när du ska byta datalagring